buitenruimte binnenstad amersfoort

Openbare ruimteplan 

Plaats

binnenstad Amersfoort

Jaar

1992-1993

Opdrachtgever

gemeente Amersfoort, afdeling stedenbouw

 

Openbare ruimteplan

Plaats Binnenstad Amersfoort

Jaar 1992-1993

Opdrachtgever Gemeente Amersfoort, afdeling stedenbouw

 

opdracht

Vervaardig een integrale visie op het ontwerp en het beheer van de openbare ruimte van de Amersfoortse binnenstad voor de langere termijn.

.

 

Ontwerp Amersfoort
Schema's Amersfoort

concept

De binnenstad van Amersfoort heeft een karakteristieke concentrische structuur bestaande uit  drie ringen: de Plantsoenring, de Singelring en de Muurhuizenring. Deze ringen worden doorkruist door het Assenkruis van het kernwinkellint en het grachtenlint. De leesbaarheid van deze structuur geeft samenhang en oriëntatie aan het stelsel van straten en stegen. De structuur van ringen en kruis mag zich qua inrichting onderscheiden van het overige samenhangende weefsel van straten en stegen.

oud en nieuw

Om de historische sfeer te versterken, is gebakken materiaal gekozen. Het onderscheid tussen de middeleeuwse kern en de schil van de stad, met relatief veel 20ste eeuwse bebouwing, maakt nuances in inrichting mogelijk. Zo worden in de historische kern uitsluitend oude klinkers gebruikt, gecombineerd met een terughoudende toepassing van straatmeubilair. In de schil van de binnenstad met het nieuwe stadhuis en de nieuwe winkelinvullingen worden nieuwe klinkers toegepast. Deze kunnen, zodra ze oud zijn geworden, weer worden gebruikt in de kern.

uitvoering

Door het relatief kleine oppervlak was het mogelijk over alle profielen gedetailleerde uitspraken te doen ten aanzien van opbouw en materiaal maar ook over kunstobjecten, groen en beheer. Nu vele jaren later zie je dat er nog steeds in de geest van het plan aanpassingen worden gedaan in het openbaar gebied.

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin