Suikerwerk Bergen op Zoom

Binnentuin 

Plaats

Bergen op Zoom

Jaar

2020-2022

Opdrachtgever

ERA-Contour

 

Binnentuin

Plaats Bergen op Zoom

Jaar 2020-2022

Opdrachtgever  ERA-Contour

 

opdracht

Een binnentuin voor 55 woningen op de plek in Bergen op Zoom waar vroeger uit suikerbieten alcohol werd gemaakt. In 2020 is onder de bezielende leiding van Era-Contour met Van Manen architecten de tender gewonnen met een plan waar de historie voelbaar en herkenbaar is gebleven. Een efficiënte parkeergarage maakte ruimte vrij voor een groene, toegankelijke binnentuin.

 

bolderburen leidsche rijn
bolderburen leidsche rijn

Rijke historie

De binnentuin is het groene kloppende hart waar centraal een schanskorf de verzamelde ‘historische’ stenen van het terrein worden verwerkt. De muur wordt afgewerkt met grasplaggen en vormt een soort insectenhotel avant la letre. De zigzag als verwijzing naar de archeologische vindplaats van een voormalige stadsomwalling vormt daarmee het hart van het ontwerp. Op het voorplein blijft de grote Hollandse eik behouden en vormt het hart van dit entreepleintje.

opvang regenwater

Het hemelwater van de daken van de woningen wordt gebufferd op de verlaagde groen plekken rondom de stapelmuur. Deze wadi’s vullen zich na een zware bui en maar lopen maar gedeeltelijk leeg. Naast een optimale vertraagde afvoer maakt dit het regenwater zichtbaar en biedt het water spelaanleiding voor kinderen en voor de vogels. Gert-Jan Lith van Lith-advies heeft de technische uitwerking verzorgd.

bolderburen leidsche rijn

klein ecosysteem

In de binnentuin is een gedacht aan plant en dier als klein ecosysteem. De stapelmuur als insectenhotel, het water als drinkplaats voor de huismus, de heesters als fourageplaats, de speciaal ontworpen diervriendelijke schuurtjes als overnachtingsplek. Ook de verschillende boomsoorten zijn gekozen op hun nectarwaardes. Zoals de zomerbloeiende Tetradium daniellii.

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin