tuin Vereeniging Nijmegen

de Vereeniging

Plaats

Nijmegen

Jaar

2015 – nu

Opdrachtgever

Concertgebouw de Vereeniging

 

de Vereeniging

Plaats Nijmegen

Jaar 2015 – nu

Opdrachtgever  Concertgebouw de Vereenigin

 

opdracht

Concertgebouw de Vereeniging is gelegen aan de 19e eeuwse groene gordel om de binnenstad van Nijmegen. Georiënteerd op het Keizer Karelplein, is het een groene oase naast de hectiek van de immense verkeersrotonde. Het ontwerp heeft als uitgangspunt de groene ruimte zo optimaal mogelijk te maken en de verwevenheid met de stad en de (loop)routes te verbeteren.

kers op de taart

Door, als het ware, de groene lobben ‘op te tillen’ ontstaat er een vergrootte groene en vooral vlakke tuinruimte rondom het gebouw. De paden hebben een natuurlijk verloop en lossen vloeiend het hoogteverschil tussen stad en gebouw op. De taludranden die met deze ingreep ontstaan aan de buitenzijde van de tuin worden ingeplant met broderieën en vormen een bloemrijke overgang tussen straat en tuin.

eerst verbouwen

Eerst is begonnen met de uitvoering van het architectonisch masterplan ontworpen door Architectenbureau Braaksma en Roos. Naast klimatologische ingrepen in de zalen is ook een forse verbouwing van de entree, foyer en restaurant uitgevoerd met de ambitie om het 100 jaar oude gebouw qua logistiek, techniek en sfeer naar de 21e eeuw te tillen.

Mmv: Mark van der Bij en Josephine de Boer

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin