Tuin Comenius College Hilversum

Comenius College

Plaats

Hilversum

Jaar

2013

Opdrachtgever

schoolbestuur

 

Comenius College

Plaats Hilversum

Jaar 2013

Opdrachtgever schoolbestuur

 

campus in het bos

Het terrein van het Comenius College is duidelijk herkenbaar als een open plek in het bos. Rondom de school is het terrein grasachtig en sober ingericht, in contrast tot de dichte beplanting van het bos. Daarnaast ligt de school op het grensgebied tussen de bossen aan de zuidzijde en het beschermde villagebied aan de noordzijde.

 

gastvrije entree

Het voorplein is de hoofdentree van de school. Een nieuwe bomenrij vormt samen met de rij bestaande acacia’s een monumentale laan gevormd als duidelijke entree.  Onder de bomen ligt een grasstrook met verwilderingbolletjes van sneeuwklokjes, narcissen en tulpen. Keermuurtjes en een lange betonnen zitrand vormen de rustige basis en geven informele zitplekken.

aulaplein

Het aulaplein is de pauzeplek voor de leerlingen. Aan de zijkant van het plein is een plek met bloeiende prunussen en daaronder picknicktafels. Midden op het plein geven drie karakteristieke bomen schaduw (blazenboom, Koelreutia paniculata en zakdoekjesboom). Vanuit de aula loopt een 100 meter lange maatbalk als startpunt van verschillende wandelrondjes rond de school, geflankeerd door betonnen zitelementen.  Niet alleen verbindt dit element ruimtelijk het aulaplein met de omgeving, ook creëert het ruime zitgelegenheid. Ook langs de schooltuin en bij de bomen zijn dezelfde zitelementen toegepast. De betonnen zitelementen zijn uit te breiden met verschillende objecten zoals een poort of mozaïekobjecten, gemaakt door leerlingen. De Paarden van de Porceleyne Fles hebben een ook plekje gekregen op het plein. De bestrating van het plein  bestaat uit een mengsel van verschillende formaten betontegels in lichtgrijs.

patiotuin

De patiotuin is een mooie, rustige ruimte middenin de school. De tuin heeft een representatieve functie.  Groene plekken liggen als eilanden op de bestrating van hergebruikte natuurstenen keitjes. Randen in cortenstaal vormen de overgang tussen het groen en de paden. De beplanting bestaat uit drie kleine bomen (Cercis siliquastrum) die een paarse bloei hebben, een esdoorn (Acer dissectum Atropurpureum) en een toverhazelaar. De groene plekken zijn beplant met verschillende vaste planten en varens en in het vroege voorjaar bloeiende azalea’s.

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin