Duintuin Zandvoort

duintuin

Plaats

Zandvoort

Jaar

1999

Opdrachtgever

Familie Hebbelinck

 

duintuin

Plaats Zandvoort

Jaar 1999

Opdrachtgever Familie Hebbelinck

 

opdracht

Ontwerp een onderhoudsarme tuin met een groot terras en ruime parkeergelegenheid, passend in de sfeer het landschap. Met het graven van een kelder komt veel grond vrij. Zorg voor een gesloten grondbalans.

 

locatie

Aan de zuidkant van Zandvoort ligt het woonhuis met een prachtig vrij uitzicht over het duinlandschap. Het uitbuiten van deze ligging sprak vanzelf. Reagerend op het principe van het gerenoveerde huis: een bouwvolume geplaatst rondom het bestaande huis, is gekozen voor een dominante omheining rond het perceel waar het duinlandschap als het ware overheen spoelt.

omheining

De omheining bestaat uit platen cortenstaal van 6×1,5m en 15mm dik, ‘los’ in het zand geplaatst. Functies als elektronisch schuifhek, huisnummer, intercom en brievenbus zijn in deze afscheiding geïntegreerd.

gebiedseigen beplanting

De relatie met het landschap is gelegd door het terrein met de aanwezige grond geaccidenteerd aan te leggen en de randen met helmgras, kruipwilg en duindoorn in te planten. Rond het huis zorgen velden lavendel, zonneroosje en lampepoetsersgras voor kleur.  Zes volwassen vliegdennen geven het terrein schaal en maat.

De verhardingsmaterialen: stelconplaten, leissteen tegels en stapelmuur (opgebouwd uit Spaans kwartsiet) zijn gekozen in relatie met het huis en het interieur daarvan.

ism Wim Wijsman

publicaties

Vermelding in Jaarboek voor Landschapsarchitectuur en Stedebouw 97/99

Tentoonstelling: Contemporary European Landscape Design, Harvard University, United States, 2001

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin