Ontwerp boulevard Katwijk

Boulevard Katwijk

Plaats

Katwijk aan Zee

Jaar

2003-2007

Opdrachtgever

Gemeente Katwijk, Afdeling Infrastructuur

 

Boulevard Katwijk

Plaats Katwijk aan Zee

Jaar 2003 – 2007

Opdrachtgever Gemeente Katwijk, Afdeling Infrastructuur

 

opdracht

Maak een integraal ontwerp voor de 1,7 km lange Boulevard van Katwijk, waarbij het karakter van een familiebadplaats behouden blijft.

participatie

In het ontwerpproces hebben de bewoners intensief meegedacht over en invloed gehad op het uiteindelijke ontwerp. 

uitgangspunten en realisatie

De Katwijker wil uitkijken over zee en een natuurlijke uitstraling met een vleugje stadse allure. Dit is bereikt door een terughoudende vormgeving met robuuste en stoere objecten die zich verhouden tot de schaal van duin en zee. Ook het voortzetten van het duinlandschap op de Boulevard en het pleksgewijs afzanden versterkt de uitgangspunten. Verder zijn landschap en bebouwing maximaal verweven door een golvende lijn, die nog wordt versterkt door de brede, gebogen duinband. Het a-symmetrische profiel van de weg is perfect: het werkt verkeersremmend waar het kan en verkeersveilig waar het moet. Bovendien reageert het a-symmetrische profiel zowel op de bijzondere ligging langs het duinlandschap als op de specifieke bebouwingswand uit de jaren ’50.

bijzondere plekken

In het ontwerp zijn vier bijzondere pleinen opgenomen. De pleinen zijn van een afstand herkenbaar door hun plaatsing in de omgeving van landmarks als de kerk, de vuurtoren, Hotel Savoij en Hotel Noordzee. Centraal in het ontwerp ligt het nieuwe Zeeplein. De 30 meter lange, gegolfde, houten zitbank maakt dit plein het middelpunt van de Boulevard.

M.m.v.: Laura Fokkema (R’odor advies), Rob Lubrecht, Willem van der Laan, Wim Wijsman 

LEF

“Ik herinner me het lef waarmee Marlies de eerste keer  het concept kwam toelichten voor een zaal met kritische, stugge Katwijkers. Ze voelde precies aan wast er speelde maar hield het luchtig. Heel knap zoals ze dat deed.”

 – Bert van der Meij, bewoner Boulevard Kawtijk – 

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin