Terrein­inrichting Zuidersluis Nieuwegein

zuidersluis

Plaats

Nieuwegein

Jaar

2007 – 2008

Opdrachtgever

Rijks Water Staat, waterdistrict Utrecht

 

zuidersluis

Plaats Nieuwegein

Jaar 2007 – 2008

Opdrachtgever Rijks Water Staat, waterdistrict Utrecht

 

opdracht

Vervaardig een concreet herinrichtingsplan voor het terrein rond de nieuwbouw, inclusief de kantoortuin. Dit op basis van de eerder opgestelde landschapsvisie. (zie landschapsvisie zuidersluisterrein). Naast kadeactiviteiten voor de boten van RWS, moesten parkeerterrein en routing naar sluis en gebouw worden verduidelijkt.

 

programma van eisen

Opgave is om zowel de representatieve kantoorfunctie (ontvangst, parkeren) als de ruigere kadeactiviteiten een plek te geven op het terrein. Door de kantoortuin op te nemen in de architectuur van het gebouw ontstaat een intieme groene plek, waar het prettig toeven is.

kadesfeer

Het eiland is ontstaan door het graven van de sluis terzijde van de oude Vaartse Rijn. In het ontwerp is de sluis als eigen plek gemarkeerd door de aanwezige lindebomen als begeleiding door te zetten. Op het terrein worden de oude klinkers in diverse formaten op logische wijze hergebruikt.  Ter plaatse van de kadeactiviteiten markeren de stelconplaten het functionele gebruik.

geuren en kleuren

De meerstammige elzen geven het parkeerterrein een groene uitsraling. Voor een overloop van parkeerplekken is het gras op de kop van het eiland  gefundeerd uitgevoerd. Een paar honderd seringen in allerlei kleuren en vooral geuren zullen tijdens de bloei deze plek een heel eigen ervaring geven.

Mmv: Henk Volkers, Rod’or advies
Architect gebouwen: Aletta van Aalst en partners

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin