Ontwerp tuin Wichmanlaan

Tuin Wichmanlaan

Plaats

Bussum

Jaar

2017 – 2018

Opdrachtgever

familie Janssen-van der Heijden

 

Tuin Wichmanlaan

Plaats Bussum

Jaar 2018 – 2019

Opdrachtgever  familie Janssen-van der Heijden

 

opdracht

Een goede plek voor het atelier in de tuin van de Bussumse Villa was de belangrijkste vraag waarmee de eigenaren mee zaten. In een aantal inspirerende sessies is samen met de eigenaren en Bob Custers van Vocus-architecten uit Bussum tot dé oplossing gekomen. Niet aan de rand, maar centraal in de ruime tuin, dat was de beste plek voor het atelier. Zicht op de monumentale beuk verderop in een achterliggende buurtuin, gebruik van het noorderlicht en ruimtelijke werking van het atelier waren enkele steekwoorden bij deze zoektocht.

interactie tuin-woning

Ook de wijze hoe vanuit de woning de tuin kon worden beleeft en gebruikt waren onderwerp van het gesprek. Een heldere driedeling was het gevolg waarbij het atelier in de lengterichting van de tuin is geplaatst om zo optimaal de volledige lengte van de tuin te kunnen ervaren. Ook de positie van de keuken vrij dicht op de rand van de stapelmuur om zo vrij zicht te hebben over de tuin kwam voort uit deze sessies.

natuurinclusief

Veel natuurtuinen ogen rommelig en weinig geordend. Bij de tuin aan de Wichmanlaan geeft de heldere driedeling rust ruimte en ordening, met de moestuin cq boomgaard rondom het nieuw ontworpen atelier, de bordertuin met terras bij de villa en de bloementuin aan de voorzijde van het huis. In het ontwerp is met de plaatsing van een natuursteen stapelmuur een duidelijke scheiding gemaakt tussen het meer formele hoog gelegen deel rondom de villa en het informele meer laag gelegen informele deel rondom het atelier.

 

waterberging

Het hemelwater van huis en atelier is geheel afgekoppeld en wordt middel van infiltratiekratten en een inundatievijver vertraagd afgevoerd in de tuin en daarmee benut als bewatering voor de beplanting. Bij de keuze van de beplanting is naast kleur en textuur ook rekening gehouden met bij en vlindervriendelijke beplanting. De ruimte voor de moestuin en boomgaard (een hobby van de heer des huizes) in de grasweide geven een bijna landelijk karakter. Het terras is bestraat met een bijzondere klinkertegelbestrating. Een ingetogen verlichtingsplan maakt de tuin ook ’s avonds een bijzondere plek.

uitvoering Fillius hoveniers

Testimonial

“Het is echt een collectief proces geweest. Marlies is uitgegaan van de plek, de mensen, de lichtinval en de omgeving. Ze heeft een oorspronkelijke manier van kijken zodat de tuin een logische indeling heeft gekregen. Alsof het zo had moeten zijn.”

 – Miel en Bea, eigenaren – 

“De uitdaging was om de twee percelen met elkaar te verbinden tot één perceel en het hoogteverschil op te lossen. De tuinmuur speelt hierin een belangrijke rol. Daardoor is een nieuwe tweedeling ontstaan. Er is moed voor nodig om die keuze te maken. De Engelse tuinmuur is echt een vondst waar Marlies mee is gekomen.”

 – Bob Custers, Vocus architecten –

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin