openbare ruimte ontwerp Hof van Saan Diemen

Hof van Saan

Plaats

Diemen

Jaar

2022-2024

Opdrachtgever

Joop en Irma Saan

 

Binnentuin

Plaats Diemen

Jaar 2022-2024

Opdrachtgever Joop en Irma Saan

 

opdracht

Een prettig groen woonhof, waar veilig spelen, en prettig wonen in een groene setting voorop staat. Dat was de opdracht voor de omvorming van voormalige bedrijfsterrein van de Koninklijke Saan naar een woonwijkje met 135 woningen aan de Weespervaart in Diemen. Onderdeel van het ontwerptraject  was een intensieve participatie van de gemeente Diemen en presentaties bij de diemense welstandscommissie.

 

bolderburen leidsche rijn
bolderburen leidsche rijn

Garden city

In verschillende inspirerende keukentafelsessies is samen met Joop en Irma als gepassioneerde opdrachtgevers en architect Sjoerd Soeters aan de ideeën voor het plan gewerkt. De traditie van de 19e eeuwse garden city’s volgend, waar groot industrielen hun eigen woonbuurten nabij de fabriek bouwden. Dat de opdrachtgevers zelf in het wijkje gaan wonen maakt het extra bijzonder.

oud en nieuw

De bestaande groene lommerijke singels zijn niet alleen belangrijk als ecologische schakel maar vormen ook een groene buffer naar de naastgelegen begraafplaats Rustoord. Twee  3,5m hoge met klimplanten begroeide muren verwijzen naar het voormalig fabriekshallen en geven de twee parkeerclusters een heldere afscheiding. De centrale boomstructuur met verschillende bloeiende prunussen zal in het voorjaar als een roze wolk  de woningen omlijsten.

hofjes

De twee centraal gelegen hofjes krijgen elk een eigen sfeer en gebruik. Het speelhof is een avontuurlijke plek met hoogteverschillen en verschillende speeltoestellen. Het verblijfshof heeft een centrale vijverbassin met subtiel gemetselde rand die naast speelplek ook het water zal bufferen van de omliggende rijwegen.

technische uitwerking Gert-Jan Lith

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin