terreininrichting Ruysdaelkade Alkmaar

terreininrichting 

Plaats

Alkmaar

Jaar

2019-2022

Opdrachtgever

Vinkbouw

 

Ruysdaelkade

Plaats Alkmaar

Jaar 2019-2022

Opdrachtgever Vinkbouw

 

opdracht

Op de voormalige Nissangaragelocatie heeft Rob de Vries architecten een nieuwbouw plan ontwikkeld. De locatie grenst aan de Westelijke Randweg van Alkmaar en wordt met een doorgaand fietspad verbonden met het buitengebied. De ligging aan een jachtroute voor vleermuizen en de ecologische verbindingszone langs de Kromsloot maken dat een natuurinclusief buitenruimte plan gewenst is.

ambities

Door het ontwikkelen van een aantrekkelijke groengradiënt tussen de Kromsloot enerzijds en de bebouwing met daklandschappen anderzijds is het mogelijk de ecologische diversiteit van de plek flink te vergroten (hoog en zonnig/ laag en schaduwrijk).

integraal ontwerp

Gebouw en tuin zijn één integraal ontwerp geworden. Naast de tuin krijgt het gebouw met de plantenbakken langs de galerijen een groen karakter. Het regenwater wordt gebruikt bij het watersysteem van de plantenbakken. Zo wordt het regenwater letterlijk in het gebouw geïnfiltreerd. De plantsoorten zijn zo gekozen dat ze enerzijds als drachtplant een bijdrage leveren aan insectenrijkdom en anderzijds op de verschillende plekken bijzondere sferen creëren (varentuin, bloementuin etc.)

Definitief Ontwerp

Het ontwerp is door Gert-Jan Lith tot in de details uitgewerkt. De hoogteverschillen nauwkeurig uitgezocht om zo een glooiend landschap rondom het opgetilde gebouw te creeeren. In samenspraak met de verschillende deskundigen van de gemeente Alkmaar hebben we alle eisen voor een soepele overdracht naar gebruik openbaar groen parkje kunnen implementeren en toch de oorspronkelijke ontwerp gedachte in ere kunnen houden. 

mmv Gert-Jan Lith, lith-advies

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin