Gebiedsvisie Spaarneplan

Spaarneplan

Plaats

Haarlem

Jaar

1990 – 1993

Opdrachtgever

Stadsarchitect Haarlem Thijs Asselbergs

 

Spaarneplan

Plaats Haarlem

Jaar 1990 – 1993

Opdrachtgever  Stadsarchitect Haarlem Thijs Asselbergs

 

opdracht

Breng door het opstellen van een integrale gebiedsvisie de kwaliteiten van het Spaarne onder de aandacht van het bestuur en de bewoners van Haarlem en Heemstede. 

 

samenhangende openbare ruimte

Het Spaarne vormt met zijn 10km oevers de grootste, samenhangende openbare ruimte van het gewest Kennemerland. Een gebied dat zich uitstrekt van de ringvaart bij Heemstede tot aan Spaarndam. Het biedt een grote landschappelijke schoonheid en verscheidenheid, die echter niet of nauwelijks kan worden beleefd, omdat de rivier verscholen ligt achter verkeersaders, woonboten en bedrijfsterreinen. 

beeldkwaliteitplan

Met een serie collages is per deelgebied een sfeer en functie aangegeven. Verder waren de collages onmisbaar om ambtenaren en gemeentebestuur enthousiast te maken voor de plannen. De erkenning van dit plan als ‘voorbeeldplan in het kader van de 4de nota RO’ heeft het noodzakelijke budget opgeleverd om de verschillende deelgebieden verder te kunnen uitwerken. Een van de resultaten was een ruim vier meter lange maquette.

dertig jaar later

Nog altijd is dit plan de basis en soms het vliegwiel voor ontwikkelingen in dit gebied. De bedrijven krijgen langzaam maar zeker een gezicht naar het water. Aan de tuinstadkant is het openbare park nog niet aangelegd, maar het pontje is er gekomen!

Testimonial

“Marlies? Wat mij betreft ‘de ongekroonde koningin van de openbare ruimte’. Als geen ander weet ze op een inspirerende manier zaken aan te dragen. Buitengewoon bevlogen. Ze heeft altijd meteen ongelofelijk veel referenties bij de hand van overeenkomstige projecten. Ze maakt veel draagvlak voor oplossingen, óók in ambtelijke organisaties. Ik zie haar op de Grote Markt in Haarlem nog uit een raampje hangen met haar onafscheidelijke fototoestel om na een sneeuwbui een foto van de looproutes op de Grote Markt te maken. De foto die een einde heeft gemaakt aan alle discussies over hoe die ruimte nou eigenlijk wordt benut. Het juiste gebaar op het juiste moment. Daar moet je Marlies voor heten.”

 – Thijs Asselbergs, architect – 

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin