’t Suikerwerk

Ontwerp binnentuin

Plaats

Bergen op Zoom

Jaar

2020

 

Opdrachtgever

ERA-Contour

 

Ontwerp binnentuin

Plaats Bergen op Zoom

Jaar 2020

Opdrachtgever ERA-Contour

 

Gewonnen tender

In mei 2020 is in samenwerking met ERA-Contour en Van Manen Architecten, de tender ’t Suikerwerk geselecteerd door de gemeente. Het plan bevat een bouwblok van 55 koopwoningen en een centraal gelegen openbare binnentuin. De binnentuin is een aanvulling op de aanwezige openbare ruimte en is een afgeschermde en veilige omgeving waar ruimte is voor mens en dier. Naast de binnentuin is er een ontwerp gemaakt voor het entreepleintje wat dient als ontmoetingsplek voor de bewoners van het appartementencomplex.

 

supervisie amsterdam tuinsteden
oranjebuurt

Cultuurhistorie

De historie van de locatie staat centraal in het plan. De fabriekshistorie is terug te zien aan de bouwstijl van de woningen en in degehandhaafdeschoorsteen. Het ontwerp van de binnentuin refereert naar het verdedigingswerk van Bergen op Zoom. De schanskorf in het midden van de tuin mankeert de oorspronkelijke loop van de verdedigingswerken. Deze vormt een plek waar waterbuffering en het spelen van kinderen samenkomen.

Natuurinclusief

Belangrijk zijn de ruimte voor het kinderspel, ruimte voor de planten en dieren en ruimte voor het water. Zo is er een grote wadi aangebracht die langs de schanskorf loopt. Deze wadi is een plek met een groot waterbergend vermogen en het geeft kinderen op een spelende wijs besef van regenwater. De schanskorf dient als een insectenhotel, de verschillende soorten beplanting en heesters als een plek voor dieren zoals vlinders, bijen en vogels. In de tuin zijn ook verschillende nestgelegenheden aangebracht, waardoor het vestigingsklimaat van een mus compleet is.

De half verharding is aanwezig in binnentuin en bij het entreepleintje. Bij het entreepleintje speelt de bestaande eik een hoofdrol in het ontwerp, in combinatie met de lage hagen ontstaat daar een gemeenschappelijke ontvangst plek voor de bewoners van het appartementencomplex.

westelijke tuinsteden amsterdam supervisie
oranjebuurt

Techniek

Het hemelwater wordt op drie verschillende manieren verwerkt en naar de centraal geleden wadi geleidt. Het water van de gebouwen wordt opgevangen door een ringleiding die het water ook naar de wadi voert. Het overgrote deel van het water wordt vastgehouden in de wadi, het blijft bruikbaar en zichtbaar. Bij de wadi komt een opvangbak waaruit kinderen met een handpomp het hemelwater kunnen pompen en ermee kunnen spelen. Via een overstort wordt het overtollige water naar de naast gelegen singel vertraagd afgevoerd.

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin