ontwerp binnentuin ’t Suikerwerk Bergen op Zoom

Ontwerp binnentuin

Plaats

Bergen op Zoom

Jaar

2020-2022

 

Opdrachtgever

ERA-Contour

 

Ontwerp binnentuin

Plaats Bergen op Zoom

Jaar 2020-2022

Opdrachtgever ERA-Contour

 

Gewonnen tender

In mei 2020 is in samenwerking met ERA-Contour en Van Manen Architecten, de tender ’t Suikerwerk geselecteerd door de gemeente. Het plan bevat een bouwblok van 55 koopwoningen en een centraal gelegen openbare binnentuin. De binnentuin is een aanvulling op de aanwezige openbare ruimte en is een afgeschermde en veilige omgeving waar ruimte is voor mens en dier. Naast de binnentuin is er een ontwerp gemaakt voor het entreepleintje wat dient als ontmoetingsplek voor de bewoners van het appartementencomplex.

 

supervisie amsterdam tuinsteden
oranjebuurt

Rijke historie

De historie van de locatie staat centraal in het plan. De fabriekshistorie is terug te zien aan de bouwstijl van de woningen en in de gehandhaafde schoorsteen. De lange zigzag schanskorf als verwijzing naar de oorspronkelijke loop van de verdedigingswerken vormt het hart van het ontwerp. In de korf worden de verzamelde stenen uit het fabrieksterrein verwerkt en vormt een soort insectenhotel avant la letre. Op het voorplein blijft de grote Hollandse eik behouden en vormt het hart van dit entreepleintje. 

 

Natuurinclusief

Belangrijk zijn de ruimte voor het kinderspel, ruimte voor de planten en dieren en ruimte voor het water. Zo is er een grote wadi aangebracht die langs de schanskorf loopt. Deze wadi is een plek met een groot waterbergend vermogen en het geeft kinderen op een spelende wijs besef van regenwater. In de binnentuin is een gedacht aan plant en dier als klein ecosysteem. De stapelmuur als insectenhotel, het water als drinkplaats voor de huismus, de heesters als fourageplaats, de speciaal ontworpen diervriendelijke schuurtjes als overnachtingsplek. Ook de verschillende boomsoorten zijn gekozen op hun nectarwaardes. Zoals de zomerbloeiende Tetradium daniellii.

westelijke tuinsteden amsterdam supervisie
oranjebuurt

Techniek

Het hemelwater wordt op drie verschillende manieren verwerkt en naar de centraal geleden wadi geleidt. Het water van de gebouwen wordt opgevangen door een ringleiding die het water ook naar de wadi voert. Het overgrote deel van het water wordt vastgehouden in de wadi, het blijft bruikbaar en zichtbaar. Bij de wadi komt een opvangbak waaruit kinderen met een handpomp het hemelwater kunnen pompen en ermee kunnen spelen. Via een overstort wordt het overtollige water naar de naast gelegen singel vertraagd afgevoerd. Voor de technische uitwerking en ondersteuning is samengewerkt met Gert-Jan Lith.

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin