Winkelgebied Baarn

herinrichting winkelstraten

Plaats

Baarn

Jaar

2014 – 2019

Opdrachtgever

Gemeente Baarn

 

herinrichting winkelstraten

Plaats Baarn

Jaar 2014 – 2019

Opdrachtgever  Gemeente Baarn

 

opdracht

Naar aanleiding van een ingezonden brief in de Baarnse Courant is Marlies van Diest betrokken geraakt bij de ontwikkeling van het Centrum van haar woonplaats Baarn. Voor de concrete herinrichting van de winkelstraten heeft het bureau het voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en de esthetische begeleiding van het bestek bestek en de uitvoering verzorgd. In 2019 is de uitvoering van de winkelstraat opgeleverd.

herkenbare sfeer

Tuinig, filigrain, 19e eeuws, dorps en natuurlijk vorstelijk zijn de kernwoorden die in Baarn van toepassing zijn. In het ontwerp voor de straten komt deze sfeer tot uitdrukking in de toepassing van duurzame materialen, in een zorgvuldige uitwerking van de hoogteverschillen en afwatering in de straat, in de accentuering van de winkelentrees met de ‘entreebloem’ en in de specifieke inrichting van de pleintjes. Was de bestrating voorheen een golvende zee van jaren aanpassen, ophogen en weer opbreken, nu vormen de entree elementen, de entreebloemen, herkenbare entrees die per situatie aan te passen zijn.

bloemetjes, bijtjes, beestjes

Naast de winkelstraat is tevens de gemeentehuistuin, als onderdeel van de pleintjesreeks opnieuw ingericht. Een tuin waar plek is om even buiten de drukte van de straat te verblijven. Bloemrijke vaste plantenborders geven naast kleur en geur ook ruimte voor de insecten. Een groep ransuilen, aanwezig op de lijst met bedreigde diersoorten, hebben hun roestplek gevonden in de grote taxus in de tuin. Hartje centrum!

 

baarn winkelstraat

pop-up winkel

De voorstellen voor de herinrichting staan niet op zich, maar zijn onderdeel van een brede aanpak waar winkeliers, de coöperatie Centrum Baarn, de pandeigenaren en de gemeente bij betrokken zijn. Pop-up winkels, infomarkten, presentaties zijn onderdeel van het proces geweest om de Baarnse winkelstraten meer voetstappen te geven.

mmv Josephine de Boer, Mark van der Bij, Evelien de Meij

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin