interview Blauwe Kamer

Interview Blauwe Kamer juni 2018 (door Martine Bakker ): mijn favoriete straat

“De Rijn-Kennemerlaan is eigenlijk een grasweg, hij heeft geen verkeersfunctie. Het is een vrije baan boven een ondergrondse leiding, dwars door de vinexwijk Leidsche Rijn. Je kunt zo’n mooie, lange lijn als ontwerper op veel manieren verknallen. Bijvoorbeeld door er een autolijn aan te koppelen, er een speellint van te maken of iets te doen met verlichting. Landschapsarchitect Frank de Josselin de Jong liet de plek onbestemd. Ik vind die keuze bijna visionair. De laan legt nu een relatie met het open landschap én er wordt bij wijze van buurtfestijn ontbeten, aan een kilometerslange ontbijttafel. Dat maakt zijn ontwerp mogelijk.

De Rijn-Kennemerlaan is ook een schoolvoorbeeld van een goede bomenlaan, zo heb je er niet veel. Ik vind het jammer dat tegenwoordig vanwege de biodiversiteit en kwetsbaarheid voor ziekten nu alleen maar wordt ingezet op een mix van bomen. Aan de Rijn-Kennemerlaan staat één soort, een populier, wat een geweldig, monumentaal beeld oplevert. De populier ruikt ook lekker en de bladeren ritselen aangenaam. Hij komt hier volledig tot zijn recht. Dat heeft mede te maken met de randen van de laan, die iets zijn opgehoogd. In een holle laan lijken de bomen naar elkaar toe buigen, wat een beschermend gevoel geeft. Als een profiel bol is ervaar je de lucht meer.

Frank de Josselin de Jong had die subtiliteiten in de vingers. Net als ik was hij een liefhebber van bomen en wij deelden ook de ontroering voor lange lijnen in het landschap. In deze tijd van burgerparticipatie is er soms te weinig ruimte voor grote gebaren, ik wil daar graag een lans voor breken, helemaal nu er zoveel bomen gekapt gaan worden langs provinciale wegen. Stel je voor wat dat betekent voor die prachtige bomenrijen in het landschap!

De ruimtelijke beleving speelt nu in de discussie hierover hoegenaamd geen rol, het gaat om de verkeersveiligheid. Terwijl die monumentale bomenrij die je van het ene naar het andere landschap voert een van de redenen is om op een provinciale weg te willen rijden, helemaal nu er langs de snelweg zoveel geluidsschermen staan. Ook de Rijn-Kennemerlaan richt zijn vizier op het landschap, hij verbindt in een groots gebaar de stad met de open ruimte erbuiten.” (fotograaf christiaan Krouwels)  link naar blauwe kamer